Slide 1
Kolej Dar al-Hikmah

Membina Generasi Ilmuwan Ulu'l Albab

Image is not available
Slide 1
Image is not available
Yuran Berpatutan

Dengan dasar konsep saling bantu-membantu, KDH menawarkan yuran pengajian serendah RM13,810 / tanpa penginapan dan RM17,410 / dengan penginapan – agar anda tidak terlalu terbeban dengan pinjaman pelajaran yang tinggi setelah menamatkan pengajian kelak.

Image is not available
PEMBELAJARAN SECARA ISLAMIK

Di KDH, kursus-kursus Islam seperti Fiqh Islami & Peradaban Islam dijadikan sebagai subjek wajib kolej, melengkapi subjek-subjek lain yang berkaitan dengan program pengajian anda. Ini dibuat demi melahirkan tenaga profesional Islam yang beriman, berilmu, berakhlak, komited dan berdaya maju.

Image is not available
KREDIBILITI KDH

Dengan moto “Membina Generasi Ilmuwan Ulu'l Albab“, KDH diterajui oleh para ilmuwan yang berpengalaman luas di dalam bidang mereka. Sejak tahun 1989, KDH sebagai Kolej Islam terawal di Malaysia telah melahirkan ribuan graduan tenaga profesional Islam khususnya di Malaysia.

Image is not available
PENGIKTIRAFAN

KDH juga telah menerima penarafan 4 bintang untuk Penilaian Kolej-kolej Malaysia (MyQuest) yang dilakukan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Penarafan ini merupakan penilaian oleh KPT terhadap IPTS di seluruh Malaysia.

Slide 1
Mengenai KDH
Kolej Dar al-Hikmah (KDH) adalah sebuah Institut Pengajian Tinggi swasta yang dimiliki oleh Bina Ilmu Sdn Bhd. Ia di asaskan pada tahun 1989 sebagai Institut Pengajian Ilmu-ilmu Islam (IPII) dan kemudian dijenamakan semula kepada Kolej Dar al-Hikmah pada 2002. Kampus KDH terletak di Sungai Ramal Dalam, Kajang, Selangor.

KDH menawarkan beberapa program diploma iaitu Diploma Perakaunan, Diploma Muamalat, Diploma Psikologi, Diploma Kaunseling, Diploma Perguruan Prasekolah, Diploma Pengajian Syariah dan Diploma Usuluddin. Semua program yang ditawarkan memenuhi piawaian dan mendapat akreditasi daripada pihak MQA.
Image is not available
Slide 1
Matlamat, Misi dan Visi KDH
Matlamat

Membangun tradisi ilmu memugar kegemilangan Tamadun Islam dan menjadikan Islam sebagai cara hidup.

Misi

Melaksanakan sistem pendidikan yang seimbang dari aspek ilmu, kemahiran dan nilai moral yang tinggi.

Visi

Institut Pengajian Tinggi yang Unik, Cemerlang dan Gemilang

Slide 1
Fatin nasuha
Kolej Dar al-Hikmah menitikberatkan asas-asas Islam di dalam setiap pembelajarannya. Jadi di samping kita mempelajari akademik dan professional, kita tidak lari daripada asas-asas agama Islam itu yang tersendiri
Slide 3
Muhd saiful azfar
Semoga tetap istiqamah dalam melahirakan para da'ie serba boleh!
previous arrow
next arrow
Slide 1
Mulakan perjalanan akademik anda di KDH
KDH menawarkan kursus-kursus diploma yang terbahagi kepada tiga pengajian utama iaitu Pengajian Syariah, Pengajian Pengurusan & Muamalat serta Pengajian Pendidikan
Skip to content